wtorek, 1 lipca 2014

Śniadanko, omlet z "mąką" z płatków owsianych.





Przygotujcie kubek i wymieszajcie w nim:

2 jajka
mleko, około 1/3 kubka
1 płaską łyżeczkę brązowego cukru
szczypunię soli
4 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych
(coś jak młynek do kawy świetnie zdaje egzamin przy takim mieleniu)

Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja jest bardzo rzadka dodajemy jeszcze mielonych płatków owsianych, jeśli za gęsta, odrobinę mleka. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (można posmarować ją kroplą oleju - ja tego nie robię ;)) i smażymy na malutkim ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy omlet usmażył się na rumiano od spodu. Jeśli tak, to przewracamy go na drugą stronę i czekamy, aż będzie gotowy.

Dodaj co zechcesz! Ja użyłam truskawek i konfitury z mirabelek;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz