sobota, 2 sierpnia 2014

Likopen. Dlaczego odgrywa tak wielką rolę w naszym organizmie?

Jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.

Likopen występuje obficie w pomidorach, przepękli indochińskiej oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity, owoce dzikiej róży)

Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą.

Pomidory są jedynym pożywieniem, które dzięki podgrzaniu zyskuje na wartości składników odżywczych, a nie na niej traci. Właśnie dlatego, że procesie podgrzewania likopen zwiększa swoją przyswajalność.

Nie dla ketchupu!

Uwielbiam, ale staram się jeść go jak najrzadziej, a najlepiej byłoby, gdybym zrezygnowała z niego zupełnie. Bowiem na łyżkę ketchupu przypadała łyżka... cukru! I nie wiem czy ma on cokolwiek wspólnego z pomidorami.

Zdjęcia pomidorów z własnej szklarenki, wczoraj zbierane, soczek wypity! Zaliczone <3

Znacie jakieś ciekawe przepisy z użyciem pomidorów poza spaghetti ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz