Jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.
Likopen występuje obficie w pomidorach, przepękli indochińskiej oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity, owoce dzikiej róży)
Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą.
Pomidory są jedynym pożywieniem, które dzięki podgrzaniu zyskuje na wartości składników odżywczych, a nie na niej traci. Właśnie dlatego, że procesie podgrzewania likopen zwiększa swoją przyswajalność.
Nie dla ketchupu!
Uwielbiam, ale staram się jeść go jak najrzadziej, a najlepiej byłoby, gdybym zrezygnowała z niego zupełnie. Bowiem na łyżkę ketchupu przypadała łyżka... cukru! I nie wiem czy ma on cokolwiek wspólnego z pomidorami.
Zdjęcia pomidorów z własnej szklarenki, wczoraj zbierane, soczek wypity! Zaliczone <3
Likopen występuje obficie w pomidorach, przepękli indochińskiej oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity, owoce dzikiej róży)
Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą.
Pomidory są jedynym pożywieniem, które dzięki podgrzaniu zyskuje na wartości składników odżywczych, a nie na niej traci. Właśnie dlatego, że procesie podgrzewania likopen zwiększa swoją przyswajalność.
Nie dla ketchupu!
Uwielbiam, ale staram się jeść go jak najrzadziej, a najlepiej byłoby, gdybym zrezygnowała z niego zupełnie. Bowiem na łyżkę ketchupu przypadała łyżka... cukru! I nie wiem czy ma on cokolwiek wspólnego z pomidorami.
Zdjęcia pomidorów z własnej szklarenki, wczoraj zbierane, soczek wypity! Zaliczone <3
Znacie jakieś ciekawe przepisy z użyciem pomidorów poza spaghetti ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz