środa, 18 czerwca 2014

Pasta z avocado.

Przepis zmodyfikowany przeze mnie.

Wersja 1:

1 avocado
1 cebulka
pierz cayenne
sól
chlebek pełnoziarnisty

Avocado gnieciemy widelcem na pastę (w robocie ani avocado ani cebuli nie rozdrabniajcie, bo będzie gorzkota, potem wytłumaczę dlaczego ;)) Cebulkę kroimy w kosteczkę, solimy, mieszamy razem, dodajemy pieprz cayenne albo ostrą paprykę i na chlebek

Przepis zasłyszany.

Wersja 2:

1 avocado
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebulka
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz cayenne
chlebek pełnoziarnisty

Wykonanie jak powyżej, tylko dodajemy jeszcze łyżeczkę majonezu i pokrojone w kostkę jajko.

Przepis wyczytany z książki.

Wersja 3, na zdjęciu:

1 avocado
3-4 plasterki sera żółtego
troszeczkę oliwy lub oleju
bazylia suszona (przyprawa)
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
chlebek pełnoziarnisty

Kromki chleba podpiekamy w piekarniku przez około 2 minuty na chrupko.
Nakładamy na każdą kromkę pastę z avocado, sera żółtego (plasterki pokrojone w drobne kwadraciki), bazylii i odrobiny oliwy czy oleju. odrobiny soli i szczypty pieprzu. Podpiekamy około 2-3 minut, tak, żeby ser się rozpuścił. Wyjmujemy z piekarnika, wyciskamy ząbek czosnku na deskę, solimy, czekamy chwilkę i po troszeczku dodajemy na każdą kromkę. (Można również czosnku nie dodawać, ale uważam, że warto, ponieważ jego ostry smak świetnie pasuje do łagodnej pasty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz