Przepis zmodyfikowany przeze mnie.
Wersja 1:
1 avocado
1 cebulka
pierz cayenne
sól
chlebek pełnoziarnisty
Avocado gnieciemy widelcem na pastę (w robocie ani avocado ani cebuli
nie rozdrabniajcie, bo będzie gorzkota, potem wytłumaczę dlaczego ;)) Cebulkę kroimy w kosteczkę, solimy, mieszamy razem, dodajemy pieprz cayenne albo ostrą paprykę i na chlebek
Przepis zasłyszany.
Wersja 2:
1 avocado
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebulka
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz cayenne
chlebek pełnoziarnisty
Wykonanie jak powyżej, tylko dodajemy jeszcze łyżeczkę majonezu i pokrojone w kostkę jajko.
Przepis wyczytany z książki.
Wersja 3, na zdjęciu:
1 avocado
3-4 plasterki sera żółtego
troszeczkę oliwy lub oleju
bazylia suszona (przyprawa)
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
chlebek pełnoziarnisty
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku przez około 2 minuty na chrupko.
Nakładamy na każdą kromkę pastę z avocado, sera żółtego (plasterki
pokrojone w drobne kwadraciki), bazylii i odrobiny oliwy czy oleju.
odrobiny soli i szczypty pieprzu. Podpiekamy około 2-3 minut, tak, żeby
ser się rozpuścił. Wyjmujemy z piekarnika, wyciskamy ząbek czosnku na
deskę, solimy, czekamy chwilkę i po troszeczku dodajemy na każdą kromkę.
(Można również czosnku nie dodawać, ale uważam, że warto, ponieważ jego
ostry smak świetnie pasuje do łagodnej pasty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz