środa, 18 czerwca 2014
Sałatka z avocado i krewetkami.
Mój przepis.
liście sałaty
młode listki mlecza - opcjonalnie, ja lubię
pół avocado
cebulka dymka 1 szt.
pół pomarańczy
krewetki około 10 dkg
sos winegret w proszku (dodajemy po trzy łyżki wody i oleju, ja użyłam oleju z pestek winogron)
można też zrobić własny winegret:
oliwa lub olej - 3 łyżki
troszkę soku z cytryny
pieprz,
sól,
niektórzy dodają czosnek i miód,
ja dodaję jeszcze zioła do sałatek, odrobinę
przyprawy do posypania krewetek i tłuszcz do podsmażenia:
masło, 1 łyżeczka z górką
pieprz - szczypta
sól - szczypta
pieprz cayenne - szczypta
papryka słodka, 1 łyżeczka
czosnek, 2-3 ząbki
Warzywa i pomarańczę kroimy, sałatę i mlecz układamy na talerzu, na wierzch układamy avocado, dymkę, pomarańczę. Polewamy sosem winegret. Gdy tylko zaczniemy podsmażać krewetki, posypujemy je wymienionymi powyżej przyprawami i dodajemy pokrojony i posolony czosnek. Krewetki smażymy na rozgrzanym maśle tak długo, aż się skurczą. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku.
Krewetki wysypujemy na sałatkę, można je najpierw wyłożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć je z tłuszczu. Polecam taki zabieg ;)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz