Moja wersja tego dania.
dwie garści makaronu pełnoziarnistego - użyłam świderków Lubella Pełne Ziarno
kilka suszonych na słońcu pomidorów, jeśli używacie takich w oleju, osączcie je i podsmażcie lekko, posypując wcześniej pieprzem (czarny mielony pieprz wydobywa aromaty z suszonych pomidorów)
garstka zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, posolone, pokrojone w plasterki i podsmażone na odrobinie masła lub oleju (na kropelce dosłownie!), gdy czosnek na patelni zapachnie intensywniej od razu zdejmijcie go z ognia, żeby się nie przypalił (ja smażę około minuty max, na małym ogniu, cały czas mieszając
kawałeczek papryczki chilli pokrojonej w plasterki
ser feta lub solankowy, 3-4 plasterki, pokrojone dalej w kostkę
pieprz czarny do oprószenia, najlepiej mielony
Uwaga, pomidory i feta same w sobie są słone, do tego dania nie dodaję dodatkowej porcji soli (oprócz posolenia czosnku)
Smacznego!
dwie garści makaronu pełnoziarnistego - użyłam świderków Lubella Pełne Ziarno
kilka suszonych na słońcu pomidorów, jeśli używacie takich w oleju, osączcie je i podsmażcie lekko, posypując wcześniej pieprzem (czarny mielony pieprz wydobywa aromaty z suszonych pomidorów)
garstka zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, posolone, pokrojone w plasterki i podsmażone na odrobinie masła lub oleju (na kropelce dosłownie!), gdy czosnek na patelni zapachnie intensywniej od razu zdejmijcie go z ognia, żeby się nie przypalił (ja smażę około minuty max, na małym ogniu, cały czas mieszając
kawałeczek papryczki chilli pokrojonej w plasterki
ser feta lub solankowy, 3-4 plasterki, pokrojone dalej w kostkę
pieprz czarny do oprószenia, najlepiej mielony
Uwaga, pomidory i feta same w sobie są słone, do tego dania nie dodaję dodatkowej porcji soli (oprócz posolenia czosnku)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz